Ugrás a tartalomra

MÁV üdülő

Ády küldte be April 25, 2022 időpontban
Létrehozás
1967

1967-ben a Budapesti MÁV Igazgatóság dolgozói legalább 85 százalékban társadalmi munkában végezték el az épületek alakítását katonai létesítményből üdülővé. De több új épületet is épitettek.

"Villamos a Balaton-parton
Csónak a homokon — Helybenjáró mozdony — Mindenki segített —Tegnap nyílt a társadalmi munkában készített balatonkenesei vasutas üdülő

Tegnap érkeztek meg az első üdülők. Volt olyan is közöttük, aki nem „érkezett”, hanem maradt, mert ott dolgozott már napokig azokért, akik megérkeztek. Ezek jól tudják, mennyi munkától fényesült a parkett a szobákban. s hogy az a viszonvlagos rend az udvaron mennyi munkából alakult. Azt viszont mindenki tudja, hogy nagyon sok ember önzetlen összefogása tette lehetővé, hogy a nemrég még katonai körletül szolgáló balatonkenesei telep szép üdülővé varázsolva befogadhatta őket...." (Napló, 1967 július)

"Kilenc, összesen 1268 m2 nettó alapterületű épület található rajta, mindegyik közel azonos időben, 1970 és 1980 között épült, azonban 12-15 éve nem hasznosították őket. 2007. február 19-én visszavették a MÁV Lokomotív Hotels Zrt.-től, és ezt megelőzően is évekig hasznosítás nélküli volt. Mivel rentábilis felújításuk gyakorlatilag nem lehetséges, bontandó állapotúak." (epiteszforum.hu)

2000-től nagyon lepusztult, a végén évekig üresen állt.
2021-ben eladta a MÁV
2022. tavaszán elkezdték bontani az épületeket. Ősszre egy se maradt!

Cím

Balatonkenese
Balatoni út 283
8174
Magyarország

HRSZ
8
Hosszúsági és széleségi fokok

Hozzászólások