Ugrás a tartalomra

Arany Bárány Hotel

Ády küldte be September 20, 2011 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1894

Miként a rendjelek között az 1429-ben alapított Aranygyapjas-rend a legelőkelőbb - a fogadók közül is csak a legelőkelőbbeket nevezték ARANY BÁRÁNY-nak.

Ezt a nevet kapta városunk legrégibb fogadója, amelyet 1750 és 1760 között építtetett a város akkori földesura, a veszprémi püspök.1755-től "Zala Egerszeg" mezővárosa földesurától a fogadót bérbevette, és a megyeszékhellyé alakuló településen egyre keresettebb fogadó a város bevételeit jelentősen gyarapította.

De az urbanizáció és a társadalmi élet fellendülése folytán megnövekedett forgalmat a régi épület többszöri bővítése ellenére mind nehezebben tudta ellátni. Ezért a régi püspöki fogadót lebontották és helyén épült fel az 1894-ben ma is látható formájában az új kétemeletes épület. 30 szobája és vendéglője a kor legmagasabb színvonalán állt, a társasági rendezvények többségét a rövid idő alatt híressé vált első emeleti dísztermében (a mai Télikertben) tartották. Az ARANY BÁRÁNY ma is a legnépszerűbb vendéglátóhely Zalaegerszegen. Patinás épületében elegáns szobáival, éttermével és sörözőjével egykori pompájában áll minden Kedves Vendége szolgálatára. F: aranybarany.hu

Cím

Széchenyi tér 1
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok