Ugrás a tartalomra

Zsindelyes csárda

Ády küldte be March 18, 2022 időpontban
Létrehozás
1858

Kocsi-ház, Zsindölös, Zsindölös csárda 1858-ban olasz tervek alapján építtette Kocsi József. Emeletes parasztház, klasszicista stílusú.

Balatonkenese ékessége a Zsindelyes csárda (Veszprém Megyei Vendéglátó Vállalat) és múzeum 1968-ban nyílt. Itt kapott helyet akkor a falu helytörténeti anyaga két szobában. Az emeletes csárdában egyszerre száznál is több vendéget tudnak fogadni.
Később megszűnt a múzeum és a vendéglátó hely is, ma magántulajdonú lakóház.

"...Balatonkenese, Táncsics Mihály út 25. számú lakóház — jelenleg „Zsindelyes csárda” — műemléki védelme és helyreállítása. A hazánkban ma már egyedülállóan két szintre szervezett XIX. századi (az első írásos adatok az 1850-es évektől ismertek!) parasztház eredetileg szabadkéményes volt, a csehsüvegboltozatos pitvarból nyíló (és a konyhából fűthető) egy-egy pórfödémes szo­bával, a felső szint végén a mellvédes-oszlopos folyosóról nyíló keskeny kamrával. A szabad­kémény elbontása után a régi konyhát egy harántfallal megosztották, a szobák bejárata ettől kezdődően a fedett folyosóra nyílt, és az eredetileg délről induló feljáró­lépcsőt (az utca felőli első oszlopköz befalazá­sával) a keleti oldalra befordították. A kosáríves áthidalással szélesen megnyitott földszint közepén helyezkedett el a hevederívvel két csehsüvegboltszakaszra osztott kocsiszín, ettől balra a középső oszloppal alátámasztott boltozott istálló, jobbra a borpince. Az alsó folyosó északi végét kamra zárja le, ami mellett kívül­ről nyíló két pórfödémes ól helyezkedik el.
A magántulajdonban volt vert- és vályogfalú épület műemléki helyreállítását évekig szorgalmaztuk, de a további felhasználásával kapcsolatos tisztázatlanságok miatt még a tervezést sem tudtuk megkezdeni. Az elhagyott — elhanyagolt épület nyugati falának kidőlése után sikerült csak — a helyi Tanács messzemenő segítségével, de az eredetileg szükségesnél sokszorta nagyobb anyagi áldozattal — a helyreállítást megkezdeni. A nehéz hornyolt cserép helyett ekkor készült a két végén le- kontyolt nyeregtető zsindelyfedése, a régi fel­járat rekonstrukciója, a pórfödémek felújítása. A kiviteli munkák ideje alatt végzett falkuta­tás, valamint a még ekkor is bizonytalan fel­használási program eredményeként a régi pitvaros-szabad kéményes konyha előkerült rész­leteit csak nyomokban sikerült megtartani, és a szobák ajtajai is változatlanul a folyosóra nyílnak. A szerkezeti helyreállítás befejezése után tisztázódott csak az épület további sorsa, így a most is üzemelő csárda funkcionális igényeit, valamint a helytörténeti múzeumi gyűjtemény igényes kialakítását csak részben sikerült biztosítani...." Magyar Építőművészet, 1972. (21. évfolyam, 2. szám)

"Itt a privatizáció!
Árverési hirdetmény
Az Állami Vagyonügynökség megbízásából a Veszprém Megyei Vendéglátó Vállalat 19 egységét 1991. szeptember hónapjában árverésen értékesítjük az alábbi időpontokban és kikiáltási áron
-232. Zsindelyes csárda (Balatonkenese, Táncsics u. 20.) tulajdonjogát, kikiáltási ár: 1550000 Ft, 1991. szeptember 19-én, 9 órakor (bánatpénz: 77 500 Ft, privatizációs költség: 200 000 Ft)." Napló. 1991.

Cím

Balatonkenese
Táncsics Mihály utca 20
8174
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok