Ugrás a tartalomra

Páris Városához szálloda

leguan küldte be June 2, 2013 időpontban

Mihalek Ferenc 1850-ben nyitotta meg a Páris Városához címzett szállodáját a  Váczi út és az Új utca (most: Bajcsy-Zsilinszky út és Zichy Jenő utca) sarkán lévő házában, ekkor még csak 48 szobával és szalonnal. Fejlődésének segítő tényezője volt a pesti indóház, majd 1877-től pályaudvar (Nyugati)  közelsége, valamint az előtte közlekedő lóvasút (1866-tól), majd villamos (1896-tól).

A szálló keresettsége az 1890-es évek elejétől növekedett,  amikor Simon Pál berendezte az épületben a Bacchus Pincét. Valószínűleg ekkor történt az épület Új (Zichy) utcai szárnyának meghosszabbítása, ezzel a szobaszám jelentős bővítése. 1897-ben egy  hetilap (Szarvas és Vidéke) így ajánlja az utazóknak: „Különösen ajánljuk a Páris városához czímzett szállodát (Hotel de Paris) a Váczi-körúton, a nyugati pályaudvar közelében, mely a villamos közúti pálya mellett van s a város minden részébe kényelmes közlekedéssel bír. E szállodában több mint 100 szoba van, fürdő és minden kényelemmel el van látva, kávéház és étteremmel, hol legízletesebb ételek és tiszta italok jutányosán szolgáltatnak ki. A legnagyobb tisztaságra és gondos kiszolgálásra személyesen ügyel Simon P, szállodás, ki tíz évig volt az Erzsébet téren a „Hársfához" czímzett sörcsarnok kedvelt vendéglőse. A szobaárak 1 frttól feljebb váltakoznak, de forintos szobák nagy számmal vannak s azok minden igényt kielégítenek.”

Már kevesebb sikere volt a századforduló táján létesített Catacomba mulatónak. 1905-ben egy rövid ideig Ady is lakott az öreg szállodában. 1920-tól a Nemzeti Hitelintézet foglalta el az épületet. Talán ekkor történt az emelet-ráépítés. Jelenleg lakóház, belül meglehetősen elhanyagolt állapotban.

Cím

Bajcsy-Zsilinszky út 25
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok