Ugrás a tartalomra

Balázs vendéglő

Ády küldte be January 7, 2010 időpontban

Hűvösvölgy és Pesthidegkút határán már 1700 körül állt egy fogadó, ahová a Budára tartó solymári és egyéb környékbeli fuvarosok betértek pihentető italra, a máriaremetei zarándokok harapnivalóra. A követhető történet akkor kezdődött, amikor egy Balázs nevezetű család épített itt vendéglőt - a mai étlap büszkén hirdeti: anno 1799 - majd 1911-ben ugyancsak ők átalakították. Az árnyas kerthelyiség fái alatt az épületben is dominált a fa, kívül-belül, ez volt egyik titka jótékony vidéki hangulatának közvetlenül a főváros peremén. Amikor 1900-ban megépült a hűvösvölgyi villamosvonal, és a városi polgárság fölfedezte a hétvégi kirándulások örömét, a Balázs Vendéglő népszerűsége általános lett. Fogalommá vált. Egészen 1981-ig, amikor porig égett. 1999 ben újra kinyílt, de  nemrég ismét bezárt és most az enyészeté! F: postcardsshop.net

Lebontják az épületet!

"A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) idén tavasszal döntött úgy, hogy leveszi a műemléki védettséget az épületről.

A védettség megszüntetése teremt lehetőséget arra, hogy hosszú távon rendeződjék a terület sorsa. A II. kerületi önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a valaha szebb napokat látott vendéglő helyén közösségi célokat szolgáló és a környék hangulatához illeszkedő beruházás valósuljon meg."
F: Budai Polgár A II. kerület önkormányzat lapja
XX. évfolyam 22. SZÁM, 2011. november 18.

Cím

Budapest II. erület
Huvösvölgyi út 207
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok