Ugrás a tartalomra

Meteor Szálló

Ády küldte be September 15, 2011 időpontban
Létrehozás
1891

1891-ben, Quittner Zsigmond tervei alapján épült eklektikus stílusban. Falai között üzemelt 1906 és 1920 között a Meteor szálló, és kávéház. Ma a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal működik benne.

A Nagykörútról másként vélekedtek, és sajátos hangulatot adtak az új körútnak azok az írók, művészek, akik naponta idejártak, sőt idejük döntő részét az itt létesült kávéházakban, illetve szállodákban töltötték. Ezek egyike volt az Erzsébet krt. 6. szám alatti hajdani Meteor Hotel és kávéház, mely ma a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal otthona. Ez az épület korántsem volt olyan fényes hely, mint a szemközti New-York palota, de Ady Endre szívesebben tartózkodott a Meteorban, ahonnan szemmel is tarthatta a New-York kávéházban működő irodalmi centrumot. A tágas, üvegtetős kávéház a szálloda udvarát és az épület földszintjét foglalta el.

Ady szállodai szobája a III. emeleten volt. Kik jártak ebbe a kávéházba? Krúdy Gyula, fővárosunk nagyszerű krónikása, "Ady Endre éjszakái" című könyvéből megtudjuk, hogy napközben főként állás nélküli artisták tanyáztak a kávéházban. "Éjféltájban sem lett nobelebb a társaság a Meteorban, a város különböző mulatóiból, varietéiből, kis színpadjairól, énekes lebujaiból összeverődik, hogy itt megbeszélje az elmúlt este eseményeit." Ady ritkán fordult meg a New-Yorkban, mert azt hitte, ellenségei tanyáznak ott. Reinitz Béla (verseinek megzenésítője) és Zuboly (Bányai Elemér újságíró, költő 1875-1915) voltak a két kávéház között az összekötők. Ők igen kedvelték Ady társaságát, de az irodalmi híreket is, melyekre viszont a New-Yorkban tettek szert. F: erzsebetvaros.hu

Tervezte
Quittner Zsigmond
Cím

Erzsébet krt. 6
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok