Ugrás a tartalomra

Városi (Német) Színház Pesten

leguan küldte be September 27, 2010 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1812
Létrehozás intervallum
- 1812

Pesten a Színház terén (1874-től, több névváltozás után Gizella tér, jelenleg Vörösmarty tér), az 1794-től itt működő, Tuschl-féle szórakoztató nyári színház helyén épült fel, Aman bécsi építész tervei alapján a Városi  (Német) Színház, az akkor lényegében német nyelvű pesti közönség számára. A bérlők, Szentiványi Márk és Gyürky Pál, páratlan fénnyel nyitották meg a színházat 1812 február 9-én. Az akkori színházi világ legfelkapottabb költőjét, Kotzebuet kérték fel három alkalmi darab írására, és kettőnek a megzenésítésére a legnagyobb zeneköltőt – Beethovent, aki a felkérésnek eleget is tett. (Az egyik játék címe: Ungarns erster Wohltäter = Magyarország első jótevője, és Szent Istvánról szólt.)

A 3500 férőhelyes teátrum kívülről káprázatos látványt nyújtott. A klasszicista stílusú homlokzat párkányát körben múzsák szobrai díszítették és szép oszlopcsarnok magasodott a bejárat fölé. Amilyen impozáns volt kívülről, annyira lehangoló volt belvilága. Közép-Európa legnagyobb és legszebb épülete éppen a fűtőberendezések beszerelése után pár hónappal, 1847-ben,  gondatlanság miatt égett le.

Alt Rudolf 1845-ben kiadott képén a színháztól jobbra a "magyar király" című fogadó, balra a Fischer-féle "csinos fagylalda".

(Mögötte 1833-ban épült fel a Redoute, a helyén pedig 1870-ben a Haas-palota)

Cím

Budapest V. kerület
Vörösmarty tér
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok